Търсейки рецепта за ирландската агнешка яхния, установих две неща. Първо, никога,

...
Търсейки рецепта за ирландската агнешка яхния, установих две неща. Първо, никога,
Коментари Харесай

Ирландска агнешка яхния за Гергьовден

Търсейки рецепта за ирландската агнешка яхния, установих две неща. Първо, в никакъв случай, но в никакъв случай не добавяйте бира в агнешката яхния! Бирата е непокътната за говеждата яхния… или за компаньон на агнешката, само че в никакъв случай в нея!. И второ, няма потребност да употребявате най-хубавите елементи на агнешкото – вратните котлети са напълно допустима опция, която облекчава и портмонето.

Въоръжена с тези познания, се наместих пред печката. Рецептата е доста лесна за осъществяване, само че изисква няколко часа във фурната. Резултатът от дългото печене е нежно месо със зеленчуци, потопени в благоуханен бульон.

Необходимите артикули:

(за 6 порции)

1 кг агнешки вратни котлети
1 с.л. масло
500 г моркови
700 г картофи
2 огромни глави лук
към 250 мл зеленчуков бульон
няколко стръка прясна мащерка
няколко стръка магданоз

 



Лукът се обелва и нарязва на полумесеци. Картофите и морковите се обелват и нарязват на шайби с дебелина най-много 1 см.

Маслото се загрява в дълбока тенджера с дебело дъно (най-добре чугунена) и в него се запечатват от двете страни агнешките котлети. Изваждат се и в остатъка от мазнината се задушава лука до транспарантно.

Фурната се загрява на 120 – 130 градуса. В чугунената тенджера (или в пръстен гювеч) се подреждат половината от картофите, по-късно морковите и най-после лука.

Посолява се, подправя се с черен пипер и се поръсва с половината от оронените листенца мащерка и ситно нарязания магданоз.

Отгоре се разпределят агнешките котлети и още веднъж на пластове се подреждат остатъка от лука, морковите и картофите. Отгоре се поръсват останалите подправки и се налива зеленчуковият бульон.

Захлупва се компактно и се оставя да се готви на спокоен огън към 3 часа, до момента в който зеленчуците са изцяло подготвени (проверява се понякога да не остане на изсъхнало, при потребност се долива малко вода или бульон).

Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз. И чаша " Гинес "!

 
Как се прави френска лучена чорба?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР